Sernik na zimno ze słodkiego mleka

A dziś dość nietypowy przepis Miry na sernik… bo bez sera :) a za to z mlekiem, oto on (aż się doczekać nie mogę kiedy mi się zechce go zrobić):

Sernik na zimno ze słodkiego mleka

autorem artykułu jest Mira Ulowska


Pyszny!

Kiedyś znalazłam przepis na pyszny sernik, który niekiedy budzi zdziwienie ponieważ przygotowuje się go nie z sera, a ze słodkiego mleka.

Ma on delikatną, kremową strukturę. Zapewne jest kaloryczny, ale jeśli lubimy łasuchować, musimy liczyć się z niewielkim przyrostem obwodu bioder.

Zresztą coś się nam od życia przecież należy.

Zatem do dzieła!>


Przygotujmy:

1 litr mleka,

4 jajka

200g. masła

200g. śmietany

Ok. 1 szkl. cukru podru

( można mniej)

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 szkl. bakalii

(rodzynki, migdały, orzechy,

inne owoce kandyzowane)

1 op. biszkoptów

1 laska wanilii





Jajka wymieszać ze śmietaną

Zagotować mleko z wanilią. Wanilię wyjąć.

Do wrzącego mleka wlać masę jajeczną. (Ciągle mieszać)

Wszystko, przez cały czas mieszając, zagotować.

Przez około 2 min. pozostawić na małym ogniu,

aby białko się dobrze ścięło i oddzielił się twaróg od

serwatki, która musi być przezroczysta.

Odcedzić twaróg na sitku,i ostudzić.

Masło utrzeć z cukrem i twarogiem, dodać bakalie i skórkę pomarańczową.

Masę przełozyć do tortownicy wyłozonej biszkoptami

i wstawić do lodówki.

Wierzch przybrać owocami, galaretką, albo

jednym i drugim.



Uwaga! Im więcej owoców kandyzowanych, tym mniej cukru.

Zamiast wanilii, która jest droga i nie zawsze w zasięgu, biorę zwyczajny cukier wanilinowy i też jest smaczne. Myślę, że po sprawdzeniuu tego przepisu nie będę w swoim przekonaniu osamotniona.





PP.SOLO - dla ciekawych, ciekawe różności.


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

--