Bruschetta

Robi wrażenie!
czas:10 minut
trudność:bardzo łatwe
liczba porcji:4
koszt:tanie danie
kalorie:troszeczkę

składniki:
- bagietka
- pomidory
- czosnek
- świeża bazylia
- oliwa
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól

sposób przygotowania:
1.Bruschetta - czyli grzanki z pomidorami. Potrawa doskonała na przystawkę, albo jako lekkie danie kolacyjne w gorący wieczór.
2.Bagietkę - powinna być czerstwa, ale jak nie jest, to nic nie szkodzi, kroję na ukośne kromki. Nacieram je czosnkiem i obficie skrapiam oliwą. Grzanki wędrują do pieca na kilka minut, by się pięknie zrumieniły. W tym czasie, albo przed grzankami, jeśli gości jest dużo, przygotowuję pomidory - obrane ze skóry, pozbawione pestek, pokrojone w drobną kostkę mieszam z posiekanym drobniutko czosnkiem i bazylią porwaną rękoma na duże kawałki. Do pomidorów dodaję dużo oliwy i troszeczkę soli oraz czarnego pieprzu.
3.Kiedy grzanki są gotowe, podaję je na stół, obok stawiając oziębione uprzednio pomidory z bazylią. Goście własnoręcznie nakładają sobie pomidory na gorące grzanki. Jest to genialne połączenie chrupkiego gorącego pieczywa z zimnymi, pachnącymi pomidorami.

Przepis jest fragmentem książki: Gotowanie jest proste, Grzegorza Ostrowskiego

--