Soczewica z ryżem + pomidory :)
Dziś zrobiłem sobie takie dobre danie z soczewicy i ryżu. Przepis bardzo prosty, musi wyjść i dodatkowo bardzo dobrze specyficznie smakuje. Nie spotkałem dotychczas kogoś komu by nie smakowało
Wygląda tak:

A robi się bardzo prosto, do przyrządzenia potrzeba:
Ryż i zieloną soczewicę w równych ilościach, ja akurat wziąłem po 200 gr., tak więc:
200 gr ryżu
200 gr soczewicy zielonej
2 cebule
2 pomidory (opcjonalnie)
kilka łyżek oliwy
przyprawy: sól, pieprz i bazylia (duże ilości bazylii )
Ryż (10-15 min) i soczewicę (20-30 min) gotujemy (rzecz jasna osobno) w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju (oleju tyle by cebulka pływała) najlepiej na dużej głębokiej patelni, dosypujemy do tego soczewicę i nadal smażymy kilka minut mieszając - soczewica robi się wtedy bardziej krucha. Możemy przybrązawić dno, ale tak by nie przypalić za bardzo (temu daniu da to jeszcze lepszego aromatu).
Nadal grzejąc dosypujemy do tego ugotowany ryż, i przyprawiamy pieprzem i bazylią. Nie potrzebne żadne inne przyprawy, bazylia z soczewicą robi bardzo specyficzny dobry aromat.
Podając można dodać pokrojone pomidory