Bazylia

mozzarella_img_0149_.jpg(Ocimum basilicum)

Opis
Jednoroczna roślina, osiągająca 20-50 cm wysokości. Przyprawą są świeże lub suszone listki.
Pochodzenie
Azja Południowa.
Historia
Bazylia jest znana od wieków na całym świecie – wieńce z tej rośliny znajdowano w piramidach egipskich. W Indiach uważana za ulubioną roślinę boga Wisznu. W Libii uważana za środek ochronny przeciwko ukąszeniom węży i skorpionów.
Do Europy trafiła w IV wieku p.n.e. za sprawą powracających z wypraw do Azji żołnierzy Aleksandra Wielkiego.
W średniowieczu uważano, że bazylię mogą hodować tylko ładne kobiety. Do Polski bazylia przybyła w wieku XVI, prawdopodobnie z Włoch.
Właściwości
Świeży, korzenny, lekko słodkawy zapach i smak.
Zastosowanie
Doskonale pasuje do dań z pomidorów i sosów pomidorowych, jest niezbędnym składnikiem pizzy czy sosu do spaghetti.
Można nią aromatyzować dania z warzyw (ogórki, cukinia, fasola, groch) i dania mięsne.
Na bazie bazylii robi się wyśmienite ziołowe octy i oleje. Bazylia współgra swym smakiem i zapachem z innymi przyprawami – czosnkiem, estragonem, oregano itp. Bazylią wymieszaną z rozmarynem można zastąpić sól w diecie bezsolnej.*

Opis przyprawy pochodzi z książki: Przyprawy do każdej potrawy Anny Popis-Witkowskiej

*Na zdjęciu bazylia z serem mozzarella i pomidorem.

--