Sałatka z kalafiorem :)
Dziś przepis na sałatkę o dość specyficznym i dobrym smaku

Potrzeba nam:
1 kalafior
2 ogórki (najlepiej szklarniowe bo wtedy dajemy je ze skórkami, w innym wypadku obieramy)
2 pomidory
garść oliwek (opcjonalnie)
2 świerze papryki (opcjonalnie)
sól , pieprz, łyżka oliwy (nie dodawaj nic więcej przypraw nie trzeba)
Jak mamy już składniki łupiemy kalafior, njlepiej w palcach na drobne kawałki, a następnie go blanszujemy.
Co to jest blanszowanie?
Blanszowanie (z fr. blanche) to rodzaj obróbki cieplnej żywności polegającej na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku lub włożeniu do zimnej wody, doprowadzeniu do stanu wrzenia i wyjęciu.Po blanszowaniu produkt żywnościowy schładza się zimną wodą, aby zapobiec dalszemu działaniu wysokiej temperatury.
Blanszowanie wykonuje się na delikatnych owocach i warzywach (np. liściach szczawiu, brokułach). Nie obniża ono w nich zawartości witamin.
Blanszowanie przed zamrożeniem pozwala na zachowanie naturalnego koloru.
żródło: Wikipedia
Pozostałe składniki kroimy w drobną kostkę, wsypujemy wszystko do jednej miski. Doprawiamy oliwą (bez tego to nie ten smak), pieprzem i solą.
Zajadamy