Sałatka z makaronem (kluskami)

rimg0030.jpg

Dziś przepis na sałatkę, taką dobrą.

Bierzemy kilka ulubionych warzyw, przykładowo: marchew, pietruszka i seler. Obieramy i kroimi w kostkę - proporcje dowolne takie jak lubimy, ja lubię marchewkę, więc wziałem 5 marchewek, jedną pietruszkę i pół selera.

Następnie warzywa smażymy aż do zmieknięcia na kilku łyżkach oleju pod zamknięciem od czasu do czasu mieszając, dodając odrobinę soli. Ważne jest by warzywa były smazone, a nie gotowane. W przypadku gotowania warzywa tracą swój smak, uwalniają go do wody, a podczas smażenia, nie mają gdzie go uwolnić, dlatego zachowują go w sobie.

W międzyczasie gotujemy makaron (ja użyłem takich małych muszelek) by się ładnie oddzielał później.

Mamy już makaron i warzywa, dodajemy do tego groszek lub kukurydzę z puszki (zależy kto co lubi - ja wolę groszek). Doprawiamy kilkoma łyżkami majonezu i pieprzem. W ten oto sposób wychodzi nam pyszna sałatka o łagodnym smaku.

--