Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/users/krei/public_html/wegetarianin/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/users/krei/public_html/wegetarianin/wp-includes/query.php on line 15

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/users/krei/public_html/wegetarianin/wp-includes/theme.php on line 505
Przepisy wegetariańskie - wegetarianin, jadłospis wegetarianina » Jak się robi kiełki? Jak wyhodować kiełki?


 
Jak się robi kiełki? Jak wyhodować kiełki?


Deprecated: Function split() is deprecated in /home/users/krei/public_html/wegetarianin/wp-content/plugins/another-/another_.php on line 181

Kiełki kupowane, wystane w lodówce mogą być pozbawione wielu składników, witamin…

Dobrze jest zatem zajadać się tymi kiełkami z własnej hodowli. A nie jest to takie trudne jak sie wydaje.

Można się zaopatrzyć w specjalne naczynie do uprawy kiełków, jeśli komuś nie szkoda wydawać na coś takiego pieniędzy. Mi akurat szkoda, mam więc na kiełki swój mały prosty sposób :)

Wystarczy słoik i zakrętka do niego w której należy wybić kilka dziurek.

Do takiego słoika wsypujemy nasze ziarno do kiełkowania. Zalewamy wodą, po kilku godzinach odlewamy wodę i odstawiamy słoik (jeśli chcemy mieć zielonkawe kiełki w nasłonecznione miejsce, jeśli nie lubimy chlorofilu w ciemnym miejscu też powinny wyrosnąć). W każdym razie trzeba pamiętać podczas całej uprawy by 2-3 razy dziennie zalewać je wodą i odcedzać (np. przy śniadaniu i kolacji). W ten sposób będą miały cały czas odpowiednią wilgoć.

Dla leniwych: Gdyby przyszło Ci na myśl, aby zamiast przelewać wodą, tylko dolewać jej po odrobince. Zapomnij o tym, nie radzę, z doświadczenia wiem, że czasem lepiej nawet 2 razy przelać wodę, tak dla lepszego smaku kiełków. Gdybyś tylko i wyłącznie dolewał wodę, ma ona znacznie większe szanse zgnić i się zakwasić.

Jakie ziarno wybrać?

Na sam początek, chyba najprostsze jest ziarno zielonej soczewicy (zapach soczewicy może co poniektórych odstraszyć), lub fasoli mung - praktycznie zawsze wypuszcza korzonki. Tak z tych łatwo dostępnych polecam także soję, słonecznika jak też jakieś małe odmiany fasoli. Dobre też są kiełki pszeniczne, ale tu nasionek nie dostaniemy już w każdym sklepie.

Znane ze względu na dobre walory smakowe są kiełki z rzodkiewki no i z rzeżuchy rzecz jasna :) Z tym że tych ostatnich, ze względu na dużą ilość wydzielanego śluzu nie da się hodować metodą słoikową, najlepiej poradzić sobie uprawiając je na gazie, czy też zwykłej szmatce, tak jak robiło się to w przedszkolu.

PS: Niektórzy uważają, że kiełki roślin strączkowych dobrze jest przed spożyciem sparzyć wrzącą wodą. Trochę się z tym zgodzę, ich smak, rzeczywiście jest taki trochę surowawy.

--